eddie犬隻行為及訓練

eddie Dog Trainer訓犬師 | Dog Training犬隻訓練 | Dog Behavior Consulting犬隻行為咨詢

《狗主回應》Yimmi – Momo (2014-07-15)

發表留言

image

過年時我請了十多日大假,大多時間都是陪伴我的Momo,假期完了Momo出現一些改變,開始要跟我出門口,以往也曾經試過,只要給予零食,或假扮倒垃圾出門口,或返工前給早餐,或放定對高踭鞋在門外等他不為意立即衝出門口,或氹一段短時間佢就會唔跟我出門口安然睡覺。

但嗰段時間出什麼招都唔得,拼死要跟我出門囗,連早餐都唔食,每次出門囗前佢已經呼吸緊張到門口守住,唯有趁他一轉身就開小門隙兩秒出去,所以每次出門也擾攘半小時多,後來他更不會轉身,而且開始激動,如果觸摸他會張開口,氹又唔得鬧又唔得,雖然最後出了門囗但心更痛,睇住監察電視,之後的兩三小時見佢不停伸脷,流口水行來行去,抓床抓板,每次回家下巴濕哂及身體發滾。

嗰時天氣還涼爽,當我有空就會陪多啲佢,下午兩三點落街散步之後在公園坐到天黑才回家煑餐比佢食,過了一段時間都並沒有改善,期間我也會周圍問吓狗友有冇類似情況,及上網搵資料,直到有一晚凌晨時段佢上床抓床,抓到好緊張而且失禁賴尿,我好心痛趕快帶佢睇醫生睇下係咪身體出現毛病,醫生話佢係有分離焦慮症,只有開鎮靜藥,當時心又痛頭又痛的我唔想Momo長期靠呢啲藥物,最後搵咗Dog Trainer Eddie睇下有冇辧法,Eddie了解每個細節及情況後教了我一些方法,我跟着Eddie教的方法不停練習做了不到一星期,Momo由初初好緊張不安慢慢改善到平靜了,到現在再沒這些情況出現了,每次我出門口後佢都可以安靜睡覺,非常感激Eddie幫我解決了這個煩惱。

作者:eddie Dog Behavior & Training

• 國際認可專業訓犬師認證委員會CCPDT®認證專業訓犬師CPDT-KA® • 美國APDT專業訓犬師協會卓越級會員 • 香港青年協會持續進修中心「犬隻行為及訓練課程」導師

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s